Case De Lemn Canadiene - AvantajeUncategorized

Incălzirea prin Pardoseală – Mit și Realitate

Intr-un articol anterior am explicat cum functioneaza incalzirea prin pardoseala. Acest articol informeaza asupra eficientei acestui sistem si a miturilor existente in legatura cu acest subiect.

Cum funcționează sistemul clasic cu radiatoare?

Sistemele cu radiatoare emit căldură direct la nivelul capului, așadar, căldura ajunge mai repede spre tavan, unde aerul rămane cald, iar apoi începe să se răcească. Ulterior aerul rece coboară din nou, astfel la nivelul picioarelor, aerul va fi permanent rece.

Există persoane care cred că sistemul de încălzire în pardoseală ridică praful.

Incălzirea prin suprafețe radiante este compusă din 98% transmisie prin radiație și 2% transmisie prin microconvectie apărută la suprafața finisajului.

Dacă comparam cu alte sisteme de încălzire, cum ar fi radiatoarele (denumire tehnică convector-radiator), unde transmiterea căldurii se face 20% prin radiație și 80 % prin convecție, sau sistemele de ventilație respectiv ventiloconvectorii, unde avem 0% radiație și 100% convecție, ne vom putea face o idee despre clasificarea sistemelor de încălzire și riscul de a ridica praful din încăperi.

Dovezi care atesta această afirmație, pot fi văzute deasupra radiatoarelor montate în față unor pereți albi, în spațiile publice unde nu se face o curățenie constanta, și unde în zona de perete situată deasupra radiatorului, se vor putea observa după câțiva ani de funcționare a sistemului de încălzire, depuneri de culoare gri, de praf fin pe perete, depuneri care corespund ca și poziționare cu direcția curenților de aer ieșiți din grilajul radiatorului.

Se știe că curenții de aer, adică convecția, antrenează particulele ușoare în suspensie (praful). Curenții de aer apăruți prin deschiderea ocazională a unor ferestre sau a unor uși dintr-o clădire, pot provocă o antrenare mai ridicată a prafului într-o încăpere decât microconvectia generată de un sistem de încălzire prin pardoseală. Așadar, în ceea ce privește riscul de a ridica praful, sistemul de încălzire în pardoseală este cel mai sigur.

Un alt aspect este acela că, datorită faptului că suprafața finisajului este caldă 25-27 garde C (confort termic sporit), mulți utilizatori optează pentru păstrarea finisalului neacoperit de covoare sau carpete. Astfel, se reduc zonele de înmagazinare și creare a prafului de casă (se știe că oamenii, textilele, și animalele de casă, sunt cele mai mari surse de generare a prafului din locuințe).

Dacă suprafața pardoselii finite nu este acoperită cu covoare sau carpete, se ușurează inclusiv procesul de curățenie, fiind posibilă ștergerea finisajului cu o cârpă umedă, care colectează praful și nu îl împrăștie sau mută dintr-un loc în altul. Pardoseala fiind caldă, uscarea după acest tip de curățare este foarte rapidă.

De aceea acest sistem de încălzire, se recomanda în cazul în care sunt locatari cu probleme respiratorii, alergii, sau astm.

Calitatea aerului interior, confortul termic si eficienta energetica sunt argumentele pentru care compania noastra a ales montarea acestui sistem de incalzire in casele construite de noi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *