Extraoptiuni

Recuperator Caldura

Ce este un recuperator de caldura și de ce am opta pentru montarea unui astfel de sistem de ventilație în casa noastră?

Ventilarea este procesul de alimentare cu aer și de eliminare a aerului dintr-un spațiu în scopul controlării aerului, al contaminanților, umidității sau temperaturii. Ventilația este un factor important pentru sănătatea și confortul mediului interior, închis. În mod specific, ventilația servește două scopuri principale:

  • Furnizează oxigen.
  • Pentru a rarefia/dilua contaminanții. Acești contaminanți pot fi:
  • Umiditate generată de oameni, animale și plante sau de activități precum gătitul și spălatul.
  • Contaminanți și mirosuri generate de surse interioare, inclusiv oameni, plante, gătit, curătători de uz casnic și gaze de finisare și mobilier de interior.
  • Contaminanți din aerul exterior, inclusiv praf, particule, alergeni și mucegai.

Calitatea slabă a aerului din interior are impact asupra sănătătii umane, în special asupra copiilor, persoanelor în varstă și celor care au sensibilităti. Persoanele expuse la astfel de medii raportează astm bronșic, dureri de cap și oboseală.

Health Canada publică un ghid privind calitatea aerului interior, care oferă recomandări privind limitele de expunere recomandate pentru o gamă de poluanți interiori, precum benzen, monoxid de carbon, particule fine de praf, formaldehidă, mucegai, naftalină, dioxid de azot, ozonul și toluenul-toate acestea pot fi găsite în casele oamenilor. Deși controlul sursei este un prim pas esențial spre limitarea expunerii la poluanții interiori, ventilarea adecvată (asociată cu filtrarea) este un mijloc critic de stabilire și menținere calitătii aerului din interior.

Există două modalităti tradiționale de a asigura ventilația unui spațiu:

Ventilație naturală (pasivă) prin deschiderea ferestrelor, ușilor, sau ale altor grilaje montate cu acest scop.

Ventilație mecanică în care fluxul de aer este planificat și controlat cu ajutorul ventilatoarelor și conductelor asociate și a gurilor de aerisire.

Cercetările au demonstrat că este mai eficientă construirea de locuințe etanșe ce prevăd un sistem de ventilație mecanică decât construcția unor case cu pierderi de aer ce se bazează doar pe ventilație naturală. Din acest motiv, "construirea ermetică-ventilația corectă "a devenit unul dintre motto-urile miscării eficiente din punct de vedere energetic al construcției de clădiri.

Tehnologia caselor 3e, bazată pe eficiență energetică, este reflectată în sistemul de construcție foarte bine pus la punct, care face ca locuințele 3eHOUSE să fie ermetice. Etanșarea perfectă nu lasă să iasă sau să între aerul, reușind în acest fel să creeze economii în timp pentru proprietari.

Deși podul casei 3e este aerisit în mod constant pentru rezistența pe termen lung a izolației acestuia, mediul etanș din interior are nevoie de ventilare.

Pentru confortul casei tale si pentru economisirea in timp la plata facturilor de energie, recomandăm instalarea unui sistem de recuperare a căldurii (HRV – Heat Recovery System).

Un HRV este o unitate de ventilație mecanică care furnizează și distribuie aer proaspăt și elimină excesul de aer cald și umed. Lucrul extraordinar la aparatul HRV este că el captează căldura în aerului interior și reutilizează această energie pentru a condiționa aerul proaspăt de intrare prin incălzire sau răcire.

Iată cum functionează. HRV foloeste două canale: Unul care distribuie aer curăț prin casă, celălalt care primește aerul stătut/ învechit. Unitatea este, deasemenea, legată de orificii exterioare în două locații. Un ventilator montat în partea superioară a casei evacuează aerul învechit, iar unul montat în partea de jos a casei colectează aer proaspăt. Aerul trece prin HRV în ambele direcții simultan și este atras în miezul unitătii, unde se petrece magia-schimbul de căldură.

Deși alimentarea cu aer de intrare și ieșire este întotdeauna separată, acestea sunt aduse atât de aproape impreună încât (pe timpul iernii) căldura aerului ce părăsește locuința, preincălzeste aerul rece. Rezultatul? Aproximativ 70% sau 80% din energia termică din aerul de ieșire este transferată în aerul de intrare. Asta inseamnă că folosiți mai putină energie pentru a incălzi aerul proaspăt. Sistemul de încălzire functionează mai puțin. Plata facturilor de energie termică este mai mică.

Investesti o data, economisesti mereu!

Alege extraopțiunea care asigură un aer curat în locuința ta, ajută la menținerea climatului interior atât vara cât și iarna și care îți salvează bani!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *